Jouw Eigen Levenspad Volgen

Persoonlijke groei0 Reacties

Wordt jouw levenspad bepaald door anderen of door jezelf? Voeg jij je naar wat anderen van je willen en verwachten of ben je de leider van je eigen leven en zet je in de wereld waartoe jij je geroepen voelt? Die anderen kunnen je ouders zijn geweest, het milieu waar je in geboren bent, het systeem van deze maatschappij of vul zelf maar in waar jij je aan hebt aangepast.

Vraag jij jezelf wel eens af of je jezelf wel serieus neemt, jouw gevoel wel serieus neemt. Of denk je dat het geen zin heeft om daar naar te luisteren omdat je niet weet hoe je uit de dagelijkse sleur, de tredmolen zou kunnen stappen? Maar zou je het wel heel graag willen?

Het verschil tussen jouw wensen en je dagelijkse bezigheden kan groot zijn. Niet alleen in de praktijk maar ook doordat je niet beseft dat jij je wensen zelf kunt realiseren. Ik bedoel dit:

Toen ik in de 20 was zag ik mijn wensen in het leven als dingen die je op je verlanglijstje kon zetten en waarvan je dan maar af moest wachten of je het kreeg. De werkelijkheid van alledag had niets te maken met het realiseren van die wensen. Ik leefde de waan van de dag.

Hoe verantwoordelijk voel jij je voor het realiseren van je eigen wensen, waarmee ik niet alleen bedoel de wensen die je voor jezelf hebt maar ook de wens om bezig te zijn met het realiseren van jouw missie, jouw bestemming, jouw roeping.

Leg je de verantwoording daarvoor buiten jezelf zoals ik deed met mijn denkbeeldige verlanglijstje of neem je die zelf en ga je tot actie over die geïnspireerd is door je missie? 

Hoe is dat bij jou?

Quote voor jezelf kiezen
Doen wat je leuk vindt.
Eigen levenspad volgen

Voorwaarden om je eigen levenspad te volgen

Om je eigen pad te volgen moet je vrij zijn. Wat bedoel ik daarmee? Op een later tijdstip zal ik daar nog uitgebreid op terugkomen, in het kader van dit artikel het volgende:

Vrijheid betekent dat jij je vrij voelt. Vrij om je eigen ruimte in te nemen, in te durven nemen. Dat je vanuit verbinding met jezelf die dingen doet waar je blij van wordt en die waarde toevoegen aan het leven van jezelf en van anderen.
Je kunt je alleen vrij voelen als je eerlijk bent. In eerste instantie naar jezelf.
Onverbiddelijk eerlijk. Hoe houd jij jezelf voor de gek? 

Download NU

dit prachtige e-book

Mijn Magische Missie - In 13 Stappen van dromen naar doen

Vul je naam en e-mailadres in, dan komt het direct naar je toe. Bovendien krijg je e-mails met de laatste blogs, tips en aanbiedingen.

Waar ben je bang voor?

Durf jij echt vrij te zijn? Of komen er bij die gedachte ook allerlei angstige gedachten op: “Durf ik dat wel”, “ben ik wel goed genoeg?”, “als ik faal, lacht iedereen me uit”, “niemand gelooft me, moet ik het dan wel doen?” “hoe moet het dan verder?”. Dat kan je allemaal ervan weerhouden om echt vrij te zijn en daarnaar te leven.

Lees ook: Wat anderen zeggen en jij

De anderen

Jij bent aan het groeien naar een volgende stap in je bewustzijn. De anderen – waarmee ik de mensen in jouw omgeving bedoel – zijn daar meestal nog niet aan toe. Daardoor begrijpen zij niet waar jij mee bezig bent. Bovendien bevestig je hen niet (meer) in hun manier van denken en zien ze je als spelbreker. Ze komen in verzet, wat jij je weer aantrekt want je wilt ze niet kwijt. 

Stop met het pleasen van anderen!

Als jij in alle vrijheid je eigen pad gaat volgen, jouw missie, jouw roeping en jouw bestemming volgt, toon je leiderschap. En leiders hebben volgers. Je zult zien dat een groot deel van de mensen die nu zo veel commentaar hebben, je dan gaan volgen of om advies vragen.

Lees ook: Levenslessen en jouw zielsmissie

Sociaal opruimen

Soms is het nodig om je sociale contacten eens op een rij te zetten en te bepalen of die contacten jou nog dienen. Of ze nog bij je horen, kun je aan de volgende reacties merken:

  • je bent heel moe als je ze wat langer gesproken hebt. Deze mensen vragen meer energie van jou dan dat ze terug geven. 
  • ze klagen of zijn in het algemeen gericht op het negatieve;

Het is betere om daar niet meer mee om te gaan.

Ja, je mag voor jezelf kiezen en je mag boven het maaiveld uit!

Soms kan je niet om bepaalde mensen heen zoals familie of collega’s. Dan zul je een manier moeten vinden om met hen om te gaan. In iedere geval zou ik niet meer met hen praten over hoe jij denkt als je merkt dat zij daar niet voor open staan. Voel jij je dan vrij? Nee. Maar jezelf pijn doen met hun negatieve reacties is ook niet fijn.

Je mag voor jezelf kiezen en je mag boven het maaiveld uit!

Niet goed genoeg?

Ik wil het nog even hebben over dat veel voorkomende gevoel van veel mensen van niet goed genoeg zijn. Niet goed genoeg voor wie? Welk oordeel van wie heb je dan in je hoofd? 

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken, er zullen altijd mensen zijn die kritiek hebben of niets van je moeten hebben. Laat hen gaan. Daar tegenover staan heel veel mensen die blij met je (zullen) zijn.

Jezelf goed genoeg vinden is een altijd doorgaand proces.

In werk is er het verschil tussen enerzijds studie/creatie niveau en anderzijds performance niveau. Op het eerste niveau beheers je het nog niet goed genoeg, ontwikkel je steeds verder. En als je daar geen punt zet, kom je nooit op het performance niveau. Op dat laatste niveau beheers je het maar loop je het risico dat je denkt dat het niet zo bijzonder is omdat het je makkelijk afgaat.

Voorbeeld: je ontwikkelt een nieuwe training. Je bent er maanden mee bezig om er een zo goed mogelijk op elkaar aansluitend geheel van te maken. Het is puzzelen, je doet er onderwerpen bij, andere haal je er uit. Je bent niet snel tevreden, het moet goed zijn. Op een gegeven moment geeft je de training aan cursisten. Die zijn tevreden, dus je kunt gerust zijn.

Tot zo ver het studie/creatie niveau. En dan nu het performance niveau.

Na enige tijd heb je de training zo vaak gegeven dat het als vanzelf gaat. Nu ben je op het punt aangekomen dat je het niet zo bijzonder meer vindt. Dat weet en kan iedereen toch, ik heb het al aan zoveel mensen geleerd?

Relaties

In relaties kan het er als volgt uitzien. Jouw ideale zelfbeeld en je huidige zelfbeeld komen niet overeen. Je voldoet niet aan je eigen eisen! Dat geeft jou het gevoel niet goed genoeg te zijn hoewel dat beeld alleen in je eigen verbeelding bestaat. Toch zal het bepalen met welke mensen je contact zoekt. Waarschijnlijk blijken dat niet de mensen te zijn die bij jouw ideale zelfbeeld passen.

Om die mensen te vinden die daar wel bij passen (die dus aan jouw eisen voldoen), zul je daar eerst zelf aan moeten voldoen. Dus mocht je op zoek zijn naar de Ware dan zul je eerst zelf de Ware moeten worden.

In alle gevallen gaat het om een bewustzijnsshift. Nu je die gemaakt hebt en jij in alle vrijheid jouw eigen levenspad durft te gaan, zul je vanzelf de mensen ontmoeten die bij je horen.

Houd jij genoeg van jezelf om voor jezelf te kiezen? Laat het hieronder weten.

Download GRATIS e-book Mijn Magische Missie - In 13 stappen van dromen naar doen