Leven Met Onzekerheid

Zelfvertrouwen0 Reacties

Is leven met onzekerheid een uitdaging voor je? Ervaar je het niet weten wat er gaat komen als een bedreiging?

Of zie je de toekomst met vertrouwen tegemoet omdat de ervaring je geleerd heeft dat je in staat bent om snel in te spelen op, en je aan te passen aan nieuwe en onverwachte ontwikkelingen?

Of ben je van nature avontuurlijk ingesteld en houd je van de gezonde spanning die onzekerheid oproept?

Je zou in het algemeen kunnen stellen dat het hetzij veilig en zeker is, hetzij avontuurlijk en onzeker.

Maar dan heb ik het over zelfgekozen onzekerheid. Niet de onzekerheid die ontstaat als er dingen gebeuren die je je niet hebt kunnen voorstellen en die buiten je controle liggen.

Onzekerheid en vertrouwen
Leven met onzekerheid.
Quote onzekerheid

Angst door leven met onzekerheid

In onzekere tijden zie je al snel dat de angst toeslaat. Angst heeft te maken met niet weten wat er gaat gebeuren en controleverlies. Zodra je wel weet wat je kunt verwachten, kun je je er op voorbereiden en heb je het gevoel dat je de controle terug hebt.

Een andere manier om ermee om te gaan is je over te geven aan de situatie. Het is zoals het is, en vertrouwen te hebben dat jij er goed op zult reageren en de juiste beslissingen zult nemen. Dat je meer weet en kunt dan je van jezelf verwacht had en je ook in een onverwachte situatie jezelf weet te redden.

We zijn zo gewend aan een goed georganiseerd land, waar alles bijna automatisch geregeld is, dat we verleerd zijn om zelf te organiseren en te regelen. We zijn vergeten dat leven bijna synoniem is aan risico. Soms moet je terug naar de basis. Terug naar wat echt belangrijk voor je is.

Angst is naar mijn mening altijd angst voor verlies, materieel of immaterieel of sociaal. Materieel het verlies van geld, bezit of werk. Immaterieel het verlies van bijvoorbeeld status en erkenning maar ook van gezondheid. Sociaal het verlies van vrienden, familie of geliefden.

Download NU

dit prachtige e-book

Mijn Magische Missie - In 13 Stappen van dromen naar doen

Vul je naam en e-mailadres in, dan komt het direct naar je toe. Bovendien krijg je e-mails met de laatste blogs, tips en aanbiedingen.

En welk verlies zou echt erg zijn en wat zou je kunnen missen, relativeren?

Onzekerheid dwingt je om met je aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn

Hier en Nu

Leven met onzekerheid is niet weten hoe je leven er in de toekomst uit zal zien, het dwingt je om in het hier en nu aanwezig te zijn. Om in het moment te genieten van alles wat er is, blij te zijn met wat je hebt.

En stel je voor dat je alles kwijt zou raken – wie ben je dan? Wat is dan echt belangrijk voor je? Waarom?

Het antwoord op die vraag is jouw drijfveer, de reden dat je op Aarde bent en op deze planeet rondloopt, jouw levensmissie.

Ben je er nog? Mooi! Dan durf jij jezelf aan te kijken en ben je sterker dan je angst en heb je voldoende vertrouwen in jezelf en in het leven. En durf je de onzekerheid aan die soms nodig is om voor jezelf en jouw missie te kiezen.

De wereld zal er anders uitzien na deze crisis in de wereldwijde gezondheid (we schrijven maart 2020). Hoe anders? Dat weten we nu niet en hangt af van wat er geleerd is, met name op sociaal gebied.

Blijven we van buiten naar binnen leven – waarin de buitenwereld bepaalt hoe we ons voelen? Of gaan we van binnen naar buiten leven – waarin we zelf bepalen hoe we ons willen voelen en dat doorgeven aan anderen? Jij mag het zeggen en vooral ook doen.

Liefs, Marjolein

Download GRATIS e-book Mijn Magische Missie - In 13 stappen van dromen naar doen