Wat Is Persoonlijke Groei?

Persoonlijke groei0 Reacties

Persoonlijke groei betekent dat je als persoon sterker en onafhankelijker wordt. Je ontwikkelt je doordat je steeds meer de leiding neemt over je eigen leven. Je neemt verantwoordelijkheid. Je kunt steeds beter tegen kritiek en weet hier goed mee om te gaan. Je reageert niet meer vanuit je primaire emoties maar vanuit een weloverwogen beoordeling van de situatie. Je komt op voor je eigen mening en bent niet bang voor wat anderen daarvan vinden. 

Je kunt het ook bewustwording of bewustzijnsgroei noemen. Je wordt je steeds meer bewust van je eigen denken, voelen en handelen en de gevolgen daarvan.

Voorwaarden voor persoonlijke groei

Er zijn geen voorwaarden voor persoonlijke groei. Iedereen kan deze groei ervaren. Sterker nog, dat gebeurt ook, altijd. Natuurlijk is het afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten en omstandigheden hoe sterk die groei zal zijn, maar ieder mens maakt deze persoonlijke groei door gedurende zijn of haar leven.

Comfortzone

Je comfortzone is het gebied waar jij je op je gemak voelt en waar je vertrouwd mee bent. Alles waar je een zekere routine in hebt, alles wat een gewoonte is. Ook alles wat je vanzelfsprekend vindt en waar je niet meer over na hoeft te denken. 

Iedere keer als je een stap in je ontwikkeling gezet hebt en je vaardigheden eigen gemaakt hebt of angsten overwonnen hebt, kun je de neiging hebben daar te blijven. Het wordt dan weer vertrouwd en een gewoonte en dat voelt comfortabel. Je comfortzone is dat gebied waar je geen moeite (meer) hoeft te doen. Groei ligt altijd buiten die comfortzone: je moet angst overwinnen, je best doen en vaak ook anders gaan denken.

(Tekst gaat verder na afbeeldingen)

Persoonlijk groeiproces
Quote over persoonlijke groei
Bewaar deze afbeeldingen voor later op Pinterest
Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijk groeiproces

Zoals hierboven al gezegd, iedere keer dat we iets doen dat we nog niet eerder deden, groeien we. Soms zetten we kleine stappen en soms grote. Denk maar terug aan je school- en studietijd. Iedere nieuwe opdracht was steeds een beetje moeilijker dan de vorige, je moest iedere keer een drempel over.

Soms was dat makkelijk en soms was je bang dat je het niet zou kunnen. Denk maar aan je eerste opstel, je eerste werkstuk, je eerste spreekbeurt, voor het eerst zelfstandig wonen, je eerste baan. Maar je moest wel en daardoor groeide je als persoon. Ook in je werk kun je steeds nieuwe uitdagingen tegenkomen. 

Bij dat persoonlijke groeiproces hoort ook het steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Je laat je minder leiden door anderen, volgt niet meer gedachteloos anderen en denkt ook niet meer dat anderen alles beter weten, zoals kinderen dat vanzelfsprekend vinden. 

Download NU

dit prachtige e-book

Mijn Magische Missie - In 13 Stappen van dromen naar doen

Vul je naam en e-mailadres in, dan komt het direct naar je toe. Bovendien krijg je e-mails met de laatste blogs, tips en aanbiedingen.

Je voelt je geen slachtoffer meer in de zin dat je het gevoel hebt dat alles voor je bepaald wordt en dat je zelf geen invloed hebt. Je verandert van slachtofferdenken en volgen naar de regie nemen en leiden. 

Als volwassene kun je er ook zelf voor kiezen om te groeien door nieuwe uitdagingen aan te gaan.

“Groei is het grote onderscheid tussen hen die succes hebben en hen die het niet hebben. Als ik zie dat iemand zich begint te onderscheiden van de massa, is persoonlijke groei meestal de oorzaak.” – John C. Maxwell

Persoonlijke groei en zelfvertrouwen

Persoonlijke groei en verbeterd zelfvertrouwen gaan vaak hand in hand. Naarmate je vaker een groeistap gemaakt hebt, groeit ook je zelfvertrouwen. Je weet inmiddels dat je er altijd beter en sterker uitkomt dan dat je erin ging. Je hebt ook geleerd om om te gaan met tegenslag als dingen niet direct gaan zoals je zou willen, en je hebt nu het zelfvertrouwen dat je oplossingen weet te vinden als dat nodig is.

Persoonlijke groei en leiderschap

Je wordt steeds minder afhankelijk van wat anderen vinden en je bent niet meer geneigd om zonder meer anderen te volgen. Je bent niet meer bang om afgewezen te worden omdat je een andere mening hebt. Je volgt je eigen intuïtie en je eigen pad. Als je de leiding over jezelf hebt, kun je ook anderen leiden.

Tips voor persoonlijke groei

Ja, persoonlijke groei heeft meestal met het overwinnen van angst te maken.

Welke angsten kunnen dat zoal zijn? Ik noem er een paar maar je zult zelf nog aanvullingen hebben.

  • faalangst
  • angst om afgewezen te worden
  • angst om uitgelachen te worden
  • angst niet goed genoeg te zijn
  • angst om fouten te maken

En tot slot een paar tips voor jouw persoonlijke groei, om het makkelijker te maken.

  • Doe dagelijks iets dat je eng vindt. Iets kleins zoals bijvoorbeeld jouw andere mening uitspreken of dat telefoontje plegen waar je tegenop ziet.
  • Wees moedig: Als je iets wilt doen en bang bent, doe het dan toch: dat is moed.
  • Kijk naar mensen die durven wat jij niet durft. Als zij het durven waarom ik dan niet? als zij het kunnen waarom ik dan niet?

Download GRATIS e-book Mijn Magische Missie - In 13 stappen van dromen naar doen