Wat Is Zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen0 Reacties

Wat is zelfvertrouwen? Het woord zegt het eigenlijk zelf al, zelfvertrouwen is op jezelf vertrouwen. Het vertrouwen hebben dat de dingen die je doet, goed uit zullen pakken. Maar ook, dat als het niet goed gaat je ervan kunt leren en het een volgende keer beter kunt doen. 

Als je een begin maakt met het bewust leven van je missie, wat het overwinnen van uitdagingen met zich mee brengt, zul je steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Persoonlijke groei en meer zelfvertrouwen ontwikkelen, gaan hand in hand.

Maar laten we eerst eens kijken naar wat zelfvertrouwen niet is. Er zijn een aantal misverstanden rond zelfvertrouwen. Zeker als het niet hebt, zou je daar zo over kunnen denken

Misverstanden over zelfvertrouwen
Quote
Bewaar deze afbeeldingen voor later op Pinterest
Wat is zelfvertrouwen? 4 Misverstanden.

Als je geen zelfvertrouwen hebt – 4 misverstanden

1 Je hebt het of niet

Dit misverstand zegt dat zelfvertrouwen een aangeboren eigenschap is en je kunt er niet veel aan doen om het te veranderen. Het zegt dat er een fundamenteel verschil is tussen zelfverzekerde mensen en jou. Het zegt dat wat je ook doet, je je lot niet kunt veranderen en je nooit het soort mens zult worden dat aantrekkelijk gevonden wordt. Dit is volstrekte onzin.

Iedereen wordt geboren met zelfvertrouwen. Er is geen baby die zich afvraagt of hij wel mag huilen als hij honger heeft. Hij doet het gewoon. Het van nature aanwezige zelfvertrouwen wordt bevestigd als opvoeders een kind positief bevestigen in alles wat het nieuw leert. Van eten tot lopen tot leren tot onafhankelijk denken. En zo voort tot het volwassen is. 

Opvoeders kunnen het zelfvertrouwen ook ondermijnen, door kritisch te zijn als dingen niet goed gaan en geen aandacht te schenken aan dingen die goed gaan.

Het staat hier heel zwart-wit. Vaak is het van beiden een deel.

Mocht het laatste het geval zijn bij jou, maak je dan geen zorgen. Je kunt je zelfvertrouwen ontwikkelen door jezelf te bevestigen bij alles wat je goed doet. Een goede manier om dat te doen is om je eigen kritische stemmetjes het zwijgen op te leggen. Je kunt daar vandaag een begin mee maken.

2 Fake it till you make it

Dit misverstand beweert dat als je onzeker bent, je gewoon moet doen alsof je het wel hebt totdat je het echt hebt. In zeldzame gevallen kan dit wel werken. Maar dat is maar tijdelijk.

Download NU

dit prachtige e-book

Mijn Magische Missie - In 13 Stappen van dromen naar doen

Vul je naam en e-mailadres in, dan komt het direct naar je toe. Bovendien krijg je e-mails met de laatste blogs, tips en aanbiedingen.

Je moet leren om dit allemaal systematisch aan te pakken binnen in je, zodat je van binnenuit kunt veranderen. Want het is een innerlijke zaak

Je kunt beginnen om je eerst voor te stellen hoe je met zelfvertrouwen een bepaalde situatie aanpakt voordat die situatie zich in het echt voordoet. Als je dit heel vaak voorstelt – visualiseert – kan het zijn dat je het veel beter aankunt. 

Het is een techniek die topsporters gebruiken en jij kunt hem ook gebruiken om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Maar dat is iets heel anders dan denken dat je het in de praktijk kunt faken zonder de noodzakelijke voorbereiding.

3 Als ik maar eerst… voorwaarden stellen aan het hebben van zelfvertrouwen

Voorwaarden stellen aan het hebben van zelfvertrouwen. Dat als ik meer geld zou hebben, een betere baan, een betere auto, mooiere kleren zou dragen, ik meer zelfvertrouwen zou hebben. Het zegt ook dat als ik er beter uit zou zien, slanker, langer, meer getraind of anderszins lichamelijk meer aantrekkelijk, ik zelfverzekerder zou zijn.

Dit is een moeilijke om los te laten. Het voelt zo waar, niet?

Maar let op: zelfvertrouwen is een innerlijke zaak. Zelfvertrouwen ontstaat door wat je doet van binnen aan innerlijk werk, en niets anders.

Je bent genoeg. Je hoeft niks te bewijzen aan wie dan ook. – Maya Angelou

4 Er is iets mis met me

Dit is de ergste van allemaal. Dit is een overtuiging die in je eigen gedachten bestaat en je diep van binnen vertelt dat er iets mis is met je.

Het vertelt je dat je imperfect, raar, of anderszins ongeliefd bent. Het zegt dat als mensen contact met je maken en je echt leren kennen, zij zich van je af zullen keren.

Het is voortdurend bij je, terwijl het zijn giftige boodschappen in je hart fluistert. Deze overtuiging verwijderen is essentieel als je een leven met zelfvertrouwen wilt creëren. De waarheid is dat er niets fundamenteel mis met je is. Je bent een mens met sterke en zwakke kanten, net als alle andere mensen.

De uitdagingen die je hebt komen niet van een geheimzinnige tekortkoming of defect. Ze komen van specifieke kleine dingen waar je iets aan kunt doen.  Er is niets mis met je.

Betrap jezelf erop, iedere keer dat je dat tegen jezelf hoort zeggen. Verban die gedachten, en breng je aandacht terug naar specifieke simpele dingen die je kunt aanpakken en veranderen. Daar ligt je zelfvertrouwen. 

Het zelfvertrouwen om je missie bewust te gaan leven. Het kan zomaar zo zijn dat juist dat jouw missie is: zelfvertrouwen ontwikkelen.

Download GRATIS e-book Mijn Magische Missie - In 13 stappen van dromen naar doen